Bli bevisst hvordan sosiale medier påvirker deg
- Judy Ann Mostad
- 6. des. 2024
- 3 min lesing
Oppdatert: 10. des. 2024

Sosiale medier har forvandlet måten vi kommuniserer, deler livene våre og forholder oss til verden på. Men mens de gir oss en plattform for å holde kontakten, utforske nye ideer og dele våre tanker, er det viktig å stoppe opp og tenke på hvordan de faktisk påvirker oss – på et dypere nivå.
Hjernen vår på konstant "på"
Hjernen vår er ikke laget for den konstante strømmen av informasjon som sosiale medier tilbyr. Hver gang vi får en "like", en kommentar eller et nytt varsel, aktiveres belønningssystemet i hjernen, og gir oss et kortvarig dopaminrush. Dette kan føre til at vi blir avhengige av denne bekreftelsen – et fenomen kjent som "dopaminrus". Over tid kan dette påvirke vår evne til å fokusere, redusere oppmerksomheten og føre til konstant mental overstimulering.
Den sosiale effekten: FOMO og sammenligning
Sosiale medier er også en arena for sammenligning. Vi ser andres høydepunkter – deres perfekte feriebilder, nye jobbtilbud eller forhold – og begynner å sammenligne det med våre "kjipe" liv. Dette kan føre til en følelse av utilstrekkelighet, lav selvtillit, og til og med angst og depresjon. Man kan få en følelse av at alle andre er mer vellykket en meg. Et annet aspekter er frykten for å gå glipp av noe – FOMO (Fear of Missing Out) – kan gjøre at vi føler oss utelatt fra viktige opplevelser, selv om vi egentlig er mer enn gode nok akkurat som vi er. Eller vi kan streve med å forplikte oss til en avtale. Vi kan f.eks. se på arrangementer på Facebook, du kan velge ja, nei eller kanskje og man drøyer med å svare fordi, det kanskje dukker opp et mer spennende tilbud.
Identiteten vår i forandring
Sosiale medier spiller en stor rolle i utviklingen av vår identitet. Vi kan bruke dem til å utforske hvem vi er, teste ut nye ideer og uttrykke oss kreativt. Men det er også lett å bli fanget i andres forventninger, eller det vi tror andre forventer. Vi kan begynne å bygge identiteten vår basert på antall følgere, likes eller andres meninger. Dette kan føre til en overfladisk identitetsfølelse, hvor vi mister forbindelsen med hvem vi egentlig er og hva vi virkelig står for. Og det kan fort bli et jag etter å få bekreftelser på ulike måter.
Sosiale medier – på godt og vondt
På den positive siden gir sosiale medier oss muligheten til å bygge sterke, virtuelle fellesskap. Vi kan knytte bånd med mennesker som deler våre interesser, opplevelser og utfordringer. For mange kan dette være en kilde til støtte og felleskap. Men det kan også føre til ensomhet. Når vi er mer på nettet enn i den virkelige verden, kan vi miste dybden i våre fysiske relasjoner. Den ekte menneskelige kontakten, som vi trenger for å føle oss sett og forstått, kan gå tapt.
Hvordan ta tilbake kontrollen
Den gode nyheten er at vi kan ta kontroll over hvordan sosiale medier påvirker oss. Her er noen enkle steg for å bruke dem på en måte som støtter vår psykiske helse:
Vær bevisst på hva du følger: Velg kontoer som inspirerer, oppmuntrer og gir deg positiv energi. Unngå de som får deg til å føle deg dårlig med deg selv.
Sett tidsgrenser: Tenk på sosiale medier som en liten del av livet ditt, ikke hele livet. Bestem deg for bestemte tider når du skal sjekke feedsene dine – og vær streng med å ikke bruke mer tid enn nødvendig.
Vær autentisk: Vær deg selv på nettet. Del det som virkelig betyr noe for deg, og unngå å bygge en fasade for å passe inn. Dette styrker din egen identitet og hjelper deg å koble til andre på et ekte nivå.
Prioriter å være sammen i virkeligheten: Selv om virtuelle relasjoner er viktige, er de fysiske og dypt personlige kontaktene vi har med venner og familie avgjørende for vår psykiske helse. Ikke glem å pleie de virkelige relasjonene i livet ditt.
Sosiale medier er ikke nødvendigvis "dårlige" for oss – det handler om hvordan vi bruker dem. Selv om sosiale medier kan ha negative effekter på vår psykiske helse, er det også et kraftig verktøy for å skape fellesskap, dele kunnskap og inspirere til positiv endring. Det handler om hvordan vi bruker dem – med bevissthet, grensesetting og med fokus på det som virkelig gir oss verdi.
Så neste gang du åpner en app, husk at du har makten til å velge hvordan den påvirker deg. Det handler ikke om å kutte dem helt ut, men om å bruke dem på en måte som støtter deg og ditt velvære. Bruk det til å bygge deg selv opp, ikke til å rive deg ned.
Psykisk helse handler om balanse, og du fortjener å føle deg bra, både på nettet og i den virkelige verden.
Comments